LIKE!

favourite links

Thursday, December 9, 2010

Petang? Bosan? BerDADIH JOM!

yeah! bosan???? xtau apa nk bt??? jawapanny GAMPANG aja! (senang saja!) tolong emak bt DADIH! weeehaaaaa.. 

ok. xtau apa tuh DADIH??? 
dadih tu sejenis PENCUCI MULUT! omputih belankkkk.. DESSERT!.. yeehaaaaaaaaaaaaa.. tau sudaaa???? dadih tu sejenis pencuci mulut (ulang lagi)

Ok, apa yg nk saya sampaikan ialah cara2 bt makanan ni :
LIST THING NEED TO HAVE!!!!
1. Serbuk DADIH (cam ada kat bwah ni, boleh pkai jenama apa2 saja n perisa apa2 saja)
2. Air SECUKUPNYA
3. Gula yg SECUKUPNYA
4. Krimer Sejat (yg cair kot)






Ok, first thing kena buat ialah:
1. DIDIHKAN air yg SECUKUPNYA tu. (sukati korang la nk berapa ml or l, yg penting SEIMBANG! ngan serbuk dadih tu!!)
2. Setelah air tersebut telah mendidih, masukkan GULA dan KRIMER SEJAT tu. Gaul sampai sebati.
3. Then, masukkan SERBUK DADIH kat dalam air sedang dididihkan. Gaul sampai sebati. STIRR!!! ok!!!
4. Pastu, baru korang leh letakkan dalam bekas2 yg cantik2.. (lantak korang laa, ak tatau!) hahaha..
5. Epppp!!! JANGAN LETAK DALAM PETI SEJUK dulu okay!!! kena redah kemarahan ci DADIH tersebut, biarkan panas tu kurang... sampai 0 darjah celcius pun xpa (gurau jak!)
6. Bila kepanasan itu redah, barulah boleh simpan dalam peti sejuk. dengan selamat. Biarkan sejuk dan bertukar menjadi pepejal. KERANA! sebelum tu, dadih tersebut blom lagi jadi pepejal (solid) masi dalam keadaan cair (liquid). kekekeke.. so. mesti kena bagi jadi pepejal dulu k! (macam partical arragement la pulakk)

XFAHAM????? lantakkkk korangggggggggggg laaa!. hahahaha. 
p/s : ble tnye aku. atau search jeee kat chef2 atau MAK korang!. hahahaha


CTH : Krimer Sejat. Evaporat punya k. (abaikan yg lain)


Kalau korang xfaham penjelasan aku kt atas, korang leh tgo kat sini :D

Ni lah hasilnye.. ada tumpah lg bha kunun. hehehhee


Jgn lupa letak dalam peti sejuk k! hehhee. (abaikan yg lain)


4 comments:

  1. wah ! sedapnyeeeeee... lme mak aq ta buat dadih.. ngee~ yg penting dlm peti ais kau ade cekelet !! nakkkkkkkk~ hahhaha

    ReplyDelete
  2. HAHAHAHA... bt la.. senang jew ni.. xsusah.. xyah byk bahan pown.. masuk perut pun lacar jee.. coklat? ambek laaaa.. ngeee :P

    ReplyDelete
  3. pelik plak warna dadihmu tuh~ perisa apa tuh? kah3! rindu sama dadih mama ku~ oh mum! i miss u~ feveretku ini dadih ngan puding~ belajar ko buat puding jugak~ belajar ko masak yaa~ nanti kawin kita, ko kasi gomok aku~ wakakakakakakaka!

    ReplyDelete
  4. tu perisa COKLAT laa..eeeeeeeeeee.. alah. bt la dadih sndiri.. senang jak pun.... puding pun sanang jak tu.. kekek.. belajar masak? saya ni prempuan KAMPUNG. masak2 no hal la syg. hahahaa. bole bha. nnt ku kasi ko BAJA. kekekeke :P

    ReplyDelete

Kumin-Kumin! Jum jum!

Clik HERE to FOLLOW!

Butang follower
Open Cbox
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...