LIKE!

favourite links

Tuesday, June 28, 2011

KANTA SENTUH? Risiko tersembunyi.

Kanta Sentuh dipakai secara meluas oleh mereka yang rabun mata. Masa kini, penggunaan kanta sentuh berwarna untuk tujuan kosmetik semakin digemari ramai. Walau bagaimanapun, terdapatnya risiko apabila mengguna kanta sentuh, adalah penting bagi anda mendapatkan nasihat dari pengamal yang terlatih seperti pakar mata, optometris dan pakar optik yang berdaftar dan mempunyai permit untuk kanta sentuh.

Nasihat yang diperlukan :
  1. Menilai kesesuaian memakai kanta sentuh.
  2. Memastikan pemasangan kanta sentuh yang sesuai.
  3. Mendapatkan pengetahuan yang betul tentang penjagaan kanta sentuh dan komplikasi yang mungkin timbul
  4. Merancangkan rawatan susulan.

Tahukah anda bahawa kanta sentuh boleh mengakibatkan komplikasi berikut :

Ulser Kornia
  1. Adalah jangkitan pada kornia
  2. Adalah komplikasi kanta sentuh paling serius.
  3. Mungkin menyebabkan kebutaan

Tanda-tanda :
  • Mata merah
  • Rasa sakit
  • Penglihatan kabut
  • Adanya tahi mata
Mata Kering
 Tanda-tanda :
  • Mata tidak selesa
  • Terasa bendasing dalam mata

Calar Pada Kornia
 - Luka di permukaan Kornia

Tanda-tanda :
  • Mata berair
  • Mata merah
  • Rasa Sakit
  • Penglihatan kabur
Konjunktivitis Alergi
 -Reaksi terhadap bahan kotoran yang terdapat pada kanta sentuh

Tanda-tanda :
  • Mata gatal
  • Mata merah
  • Tahi mata yang bertali-tali

Found : Google

Sunday, June 26, 2011

New Templates For PowerPoint 2007

Assalamualaikum :) Entry kali ni, aku mok sharing tentang buat NEW THEMES a.k.a TEMPLATES utk POWERPOINT 2007. Powerpoint biasa dengar kan? he he he. Bukan apa, sejak aku masuk balik alam perSEKOLAHan, byk sgt mok guna powerpoint ni, buat slide show segala, lagi-lagi budak2 skg byk dapat laptop 1MALAYSIA, siap ada BB lg (aku terkecuali =.= ndak layak). Jadi xda alasan lagi buat pembentangan menggunakan kertas mahjong, manila kad, kerta minyak ka.. bla bla blaa dll. Cikgu  bilang, itu stail budak ndak matang..upsss :) So, utk memvariasikan lagi dan mencantikkan power point tu, jum follow step ini.

Enjoy :)

1. Mula-mula buka pergi ke Microsoft Office online utk memilih themes yang anda kehendaki. KLIK SINI

Saturday, June 18, 2011

How To Set/Configure Celcom,Maxis,Digi Wap GPRS And MMS Settings.

CELCOM WAP GPRS Setting
  • On Menu, tab Services/Control Panel -Data Account/Internet setup -and gt:GPRS. 
          (or similar)
  • Choose one of tab and key in the following:
    Connection/Account Name: 
    Celcom GPRSData Bearer: GPRS
  • Tab Next
    Network type: IPv4
    Auto-retrieve access point: (Unchecked)
    APN (Access Point Name): 
    celcom.net.my/celcomwap (Postpaid); celcom
          (Prepaid)

Thursday, June 16, 2011

Cara save FONT.

Kali ni, ak mok share cara-cara tambah font dalam adobe ka.. microsoft ka.. photoscape ka.. apa-apa sajalah yang mengunakan "font". Mungkin kamurang ada yang tahu, yalah.. benda-benda ni.. semuanya dihujung jari if mok tahu.. bukan susah pun kan kan kan.. apa guna ada internet? Aku mok share entri ni pun koz, if aku mok tambah font lagi, buka jak terus blog ni. ndak paya lg p cari pat-pat lain.. ndak pun.. save jak dalam note pad. senanggg!! okay!

Mula-mula pergi ke dafont.com (tempat lain pun boleh)

Selepas tu, cari font yang anda suka.contohnya macam gambar yang dibawah ni, lepastu klik "download"
 dan "save file"
Cth tulisan yang di download

Setelah itu, pergi tgok d download, file itu akan jadi fila "ZIP" oleh itu, anda perlu "extract" , setelah extract, pergi folder file yg telah di extract itu,
Copy File tersebut.
Paste File tersebut di, Control panel > Fonts > Paste
Nanti akan di "INSTALL" font tu. dan selesai. anda buka la mana..mana software yang aku sebut di atas tu.. dan guna lah font tersebut. :)

Ni font "punks not dead" Fancy Destroy

Kesimpulannya :
1. pergi dafont.com
2. cari font yang anda minat
3. download font tersebut.
4. save font tersebut.
5. font yg anda save itu akan menjadi file ZIP, oleh itu, anda perlu EXTRACT file ZIP tersebut.
6. pergi file font yang anda telah extract tersebut dan COPY item yang berada dalam file tersebut.
7. buka CONTROL PANEL > Fonts > Paste file yg anda copy itu.
8. Done! Anda boleh lihat font yang anda save itu di software2 yang mempunyai font la :P

Domo Kun

Hasil Karya ku :)

Clik HERE to FOLLOW!

Butang follower
Open Cbox
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...