LIKE!

favourite links

Thursday, June 16, 2011

Cara save FONT.

Kali ni, ak mok share cara-cara tambah font dalam adobe ka.. microsoft ka.. photoscape ka.. apa-apa sajalah yang mengunakan "font". Mungkin kamurang ada yang tahu, yalah.. benda-benda ni.. semuanya dihujung jari if mok tahu.. bukan susah pun kan kan kan.. apa guna ada internet? Aku mok share entri ni pun koz, if aku mok tambah font lagi, buka jak terus blog ni. ndak paya lg p cari pat-pat lain.. ndak pun.. save jak dalam note pad. senanggg!! okay!

Mula-mula pergi ke dafont.com (tempat lain pun boleh)

Selepas tu, cari font yang anda suka.contohnya macam gambar yang dibawah ni, lepastu klik "download"
 dan "save file"
Cth tulisan yang di download

Setelah itu, pergi tgok d download, file itu akan jadi fila "ZIP" oleh itu, anda perlu "extract" , setelah extract, pergi folder file yg telah di extract itu,
Copy File tersebut.
Paste File tersebut di, Control panel > Fonts > Paste
Nanti akan di "INSTALL" font tu. dan selesai. anda buka la mana..mana software yang aku sebut di atas tu.. dan guna lah font tersebut. :)

Ni font "punks not dead" Fancy Destroy

Kesimpulannya :
1. pergi dafont.com
2. cari font yang anda minat
3. download font tersebut.
4. save font tersebut.
5. font yg anda save itu akan menjadi file ZIP, oleh itu, anda perlu EXTRACT file ZIP tersebut.
6. pergi file font yang anda telah extract tersebut dan COPY item yang berada dalam file tersebut.
7. buka CONTROL PANEL > Fonts > Paste file yg anda copy itu.
8. Done! Anda boleh lihat font yang anda save itu di software2 yang mempunyai font la :P

6 comments:

  1. Nice Info.. rajin share.. ^_^.v..

    ReplyDelete
  2. thnk 4 da info...hehe berguna jgaq la...hehe

    ReplyDelete
  3. aki : hee :) thx.. tiba..tiba TERrajin :P
    Megzy : my pleasure.. ya ya.. byk2 la d download tu font..

    ReplyDelete
  4. Alamak, jarang sudah ni buka Photoscape.. Di GIMP boleh kah juga ni? Nda bah aku pandai bab editing ni, oho3..

    ReplyDelete
  5. boleh kali tu.. pasal ni dia install di control panel kan.. di font tu.. jadi ada la juga tu.. cuba try ba .. hehehe :)

    ReplyDelete
  6. yaa banyakk udh saya p download....hehehehe...

    ReplyDelete

Kumin-Kumin! Jum jum!

Clik HERE to FOLLOW!

Butang follower
Open Cbox
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...