Sunday, October 2, 2011
Resepi Hokkien Mee
Bahan-bahan :
1. Mee Kuning
2. Sayur Sawi dan Taugeh (sukati la mau sayur apa)
3. Bawang segala bawang.
4. Lada Merah (yg besar tu)
5. Ayam dan Fishcake (boleh guna udang..sotong dan apa-apa)
6. Air Rebusan ayam (stok ayam)
7. Air Tepung Jagung @ Kanji
8. Sos Tiram
9. Kicap pekat dan Cair
10. Minyak Bijan
11. Black Pepper @ White Pepper
12. Halia.
Cara-cara : (cara saya)
1. Panaskan minyak.. Tumis bawang segala bawang. kalau mau sedap lagi. boleh tambah udang kering.
2. Masukkan Ayam dan fishcake..
3. Masukkan Stok ayam., Masak hingga air mendidih..
4. Masukkan Sos tiram, kicap pekat, kicap cair.. biar mendidih lagi
5. Masukkan Sayur dan Mee
6. Masukkan Perasa (garam, gula, aji, pepper segala pepper), boleh tmbah minyk bijan sikit
7. Masak hingga kuahnya sedikit kering.
8. Boleh masukkan taugeh.. dan masak..masak lagi..
9. Dan SIAP :)
Senang :) Jika ada salah dan silap.. Pandaipandai la kmurang k..hahaha :) yang penting aku sudah kenyang... makan hokian mee ni tadi~~~ lalalalal.. kamurang ada?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Clik HERE to FOLLOW!
Open Cbox
No comments:
Post a Comment
Kumin-Kumin! Jum jum!